Directeur aan het woord: Roparun 2024
Iedereen heeft binnen zijn werk, familie of kennissenkring wel iemand die te maken heeft met de slopende ziekte kanker. Ook (oud) collega’s binnen de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond worden op dit moment behandeld.
In de afgelopen jaren heeft de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar de Brandweer Rotterdam-Rijnmond deel van uit maakt, diverse zeer gewaardeerde collega’s verloren aan deze verschrikkelijke ziekte.
De snelheid waarmee de ziekte uiteindelijk fataal kan zijn, blijft onvoorstelbaar. Het verdriet, de emotie in een vaak ongelijke strijd die je niet kan winnen, dagelijks komen er nieuwe gevallen bij. Bekenden, maar veelal onbekende mensen worden geconfronteerd met een leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn. Het raakt me iedere keer weer en het went nooit.
Je staat er niet bij dagelijks bij stil, maar het kan ons allemaal overkomen. Een gezonde levensstijl, sporten, niet roken en een goed evenwicht tussen werken en privé draagt natuurlijk bij aan het voorkomen van kanker, maar dat is geen garantie. Vroege ontdekking is daarom van levensbelang, de overlevingskans is dan immers vele malen groter. Wereldwijd houden duizenden onderzoekers zich bezig met wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voorkoming en bestrijding van kanker. Met regelmaat lees je over de mooie resultaten, hierdoor stijgen de overlevingskansen voor kankerpatiënten. Maar het is nog niet genoeg en meer onderzoek en nieuwe medicijnen blijven noodzakelijk. Ook voor de begeleiding van mensen met kanker kunnen we veel betekenen: soms een arm om de schouder, een luisterend oor of een weekend weg met je familie.
In de strijd tegen kanker neemt de Roparun een heel bijzondere plaats in. Met de opbrengst kunnen vele goede initiatieven ondersteund worden om het leven van kankerpatiënten meer leefbaar te maken. Wat ruim dertig jaar geleden klein begon met een weddenschap, is uitgegroeid tot één van de grootste loopevenemenen in Nederland en staat te boek als de langste non-stop estafetteloop ter wereld.
Tijdens- en na de Corona-pandemie zijn er veel zaken veranderd voor de Nederlandse bevolking en daardoor natuurlijk ook voor de Roparun. 2020 werd afgelast, in 2021 werd er een beperkte Roparun gelopen over de halve afstand. In 2022 en 2023 is de Roparun over de hele afstand gehouden met de start op de vliegbasis Twenthe.
Tot grote vreugde van velen is er dit jaar weer een start in Frankrijk. Niet op het vertrouwde Parc de la Courneuve dat dit jaar vanwege de Olympische Spelen niet beschikbaar is, maar vanuit het plaatsje Clastres in Noord-Frankrijk. Om toch aan de ca 530 kilometer te komen is er door de organisatie een extra lus in Nederland in de route ingebouwd via Tilburg en Breda.
De Roparun is inmiddels een grote en professionele organisatie die vóór de Corona pandemie met regelmaat een bedrag van ruim 5 miljoen Euro bijeen wist te brengen. Niet alleen de lopers en de begeleiders, maar vele mensen langs de route van de Roparun leven intens mee. Ik heb meerdere jaren als loper van dit team zelf mee mogen maken wat voor steunbetuigingen je onderweg krijgt. Veel mensen lopen met een missie, met een herinnering, met een gevoel van ‘deze verschrikkelijke ziekte krijgt ons niet klein’. Zo kunnen de lopers het bedrag in de strijd tegen kanker nog groter laten groeien.
Het doet mij bijzonder veel genoegen dat ook de VRR (brandweer en ambulanceteams) met drie teams ruim vertegenwoordigd is in de grote schare deelnemende teams. Hoewel ik niet meer fysiek meeloop ben ik in gedachten wel bij onze teams. Het weer vormt ieder jaar weer een uitnodiging maar ook daar slaan de teams zich weer doorheen en ik heb er alle vertrouwen in dat het hele team weer in Rotterdam aankomt. Ook dit jaar wordt de finish van dit prachtige evenement weer gehouden op de vertrouwde Coolsingel. Ik kan dit jaar zelf helaas niet bij de finish op de Coolsingel aanwezig zijn maar ik hoop ze onderweg toch nog aan te kunnen moedigen.
Meer dan 40 uur -dag en nacht- onderweg om een afstand van ruim 500 kilometer te overbruggen, daar komt nogal wat bij kijken. Niet alleen een uitstekende conditie van de lopers en hun fietsbegeleiders, maar ook een enorme inzet van het team vrijwilligers. Zij zorgen voor alle andere zaken als vervoer, verzorging, overnachting, etc. Alleen als je op deze wijze samenwerkt, kan je je doel bereiken.
Voor 2024 is Team 112 Brandweer Rotterdam-Rijnmond er klaar voor, zij doen sinds de oprichting van dit team in 2004 voor de twintigste keer mee! Diverse acties zijn er al gehouden of worden nog gepland om ook nu de uitdaging Clastres-Rotterdam over een afstand van ca 540 kilometer aan te gaan. Ik wens alle deelnemers een bijzonder sportieve en voorspoedige periode tijdens de langste non-estafetteloop ter wereld. Tot ziens in Rotterdam!
Met sportieve groet,
Arjen Littooij